Zakon o švajcarcu neustavan i štetan

Bez autora
Nov 11 2015

Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u konvertibilne marke, koji bi danas trebalo da razmatra Dom naroda Parlamenta BiH, je neustavan, upozorili su iz bankarskog sektora i parlamentarci iz RS. Uprkos tom stavu, podršku ovom prijedlogu, koji je u proceduru uputio hrvatski delegat Mario Karamatić, juče su dali svi članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda osim delegata iz Kluba srpskog naroda Dragutina Rodića. Uprava Hipo Alpe Adrija banke u Banjaluci i Mostaru uputila je pismo Parlamentu BiH u kojem upozorava da je predloženi zakon protivan principima vladavine prava i time neustavan. Ako Parlament BiH usvoji ovaj zakon, on bi proizveo štetne posljedice ne samo za cjelokupan bankarski sistem BiH nego i za državu i poreske obveznike. Pored toga, prouzrokovao bi dodatnu pravnu nesigurnost među stranim investitorima, ocijenili su u Hipo banci.

Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u konvertibilne marke, koji bi danas trebalo da razmatra Dom naroda Parlamenta BiH, je neustavan, upozorili su iz bankarskog sektora i parlamentarci iz RS.

Uprkos tom stavu, podršku ovom prijedlogu, koji je u proceduru uputio hrvatski delegat Mario Karamatić, juče su dali svi članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda osim delegata iz Kluba srpskog naroda Dragutina Rodića.

Uprava Hipo Alpe Adrija banke u Banjaluci i Mostaru uputila je pismo Parlamentu BiH u kojem upozorava da je predloženi zakon protivan principima vladavine prava i time neustavan.

- Ako Parlament BiH usvoji ovaj zakon, on bi proizveo štetne posljedice ne samo za cjelokupan bankarski sistem BiH nego i za državu i poreske obveznike. Pored toga, prouzrokovao bi dodatnu pravnu nesigurnost među stranim investitorima - ocijenili su u Hipo banci.

Pozivajući se na mišljenje najboljih domaćih pravnih stručnjaka, iz Hipo banke su istakli da postoji niz razloga zbog kojih je pomenuti prijedlog zakona neustavan.

- Parlament BiH nema ustavnu nadležnost za donošenje ovakve vrste zakona. Odlučivanje o sadržaju obligaciono-pravnih odnosa prema odredbama Ustava BiH nije u nadležnosti nivoa BiH nego entiteta i bez njihove saglasnosti ne postoji ustavni osnov da Parlament BiH donese predloženi zakon - kažu u Hipo banci.

Ističu da bi se time zakonodavna vlast direktno umiješala u sudsku.

- Zakonodavac bi praktično djelovao kao zastupnik interesa tužilaca, a istovremeno bi na sebe preuzeo ulogu sudske vlasti - istakli su u Hipo banci i podsjetili da su sve pravosnažne presude koje su se ticale valutne klauzule donesene u korist banaka.

Predloženi zakon, kako su naveli u Hipo banci, promoviše povredu prava na imovinu i uvodi retroaktivnu primjenu zakona, čime se narušavaju temelji pravne sigurnosti.

- Prijedlog promoviše diskriminaciju građana, odnosno klijenata banaka. Nudeći najniže, fiksne, kamatne stope samo pojedinim klijentima, znači da će drugi biti lišeni te prednosti i nastaviti plaćati ionako značajno skuplje kredite sa valutnom klauzulom u evrima - kazali su i dodali da su ugovori o kreditima sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima utemeljeni zakonom i da Hipo banka nastoji da iznađe pragmatično i fer rješenje za sve korisnike kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Rodić je kazao da prilikom davanja podrške određenim zakonskim rješenjima treba voditi računa o njihovoj sprovodljivosti.

- Brine me primjenjivost ovog rješenja koje može proizvesti dalekosežne posljedice i smatram da je potrebno još konsultacija o njemu - istakao je Rodić.

Obrazlažući predloženi zakon kojim je predviđeno da svi ugovori o kreditu u švajcarskim francima budu konvertovani u marke po kursu važećem na dan sklapanja ugovora, Karamatić je rekao da se banke nisu zaduživale u švajcarskim francima niti su za te kredite imale pokriće u "švajcarcima".

Duraković

Članovima Komisije za finansije i budžet obratio se predsjednik Udruženja građana "Švajcarac" Kemal Duraković, koji ih je zamolio da budu uz 9.802 građanina BiH koji imaju kredit u švajcarskim francima i koji su u teškoj situaciji.

Stavovi Hipo banke

• Prijedlog zakona narušava osnovne temelje vladavine prava
• Zakon bi imao štetne posljedice za državu i građane
• Ugovori o kreditima vezanim za franak su zakoniti i tiču se odnosa banke i klijenta

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik